Magyarország nyitólapja
nyitólapomnak
kedvenceimhez
Az oldal ismertetése
A dentális plakk egy biofilm, mely a szájüregben található kemény felszíneken alakul ki, mint a fogak, implantátumok és protézisek. Nem tévesztendő össze az ételmaradékkal és a kevésbé szervezett, - Fogorvos magazin
részletek »

Dentális pakk

A legkellemetlenebb a kínzó fogfájás. Amikor ránk tör, se éjszakánk, se nappalunk. Itt választhat a fogorvosok közül, fájdalommentes lézerfogászatokat is talál. A helyes fogápolás módszerét is megtudhatja.
Fogorvos magazin
Itt vagy: Fogorvos magazin » Hír olvasása
Oszd meg másokkal
Dentális pakk
Dentális pakk
Fogkő kialakulása
A dentális plakk egy biofilm, mely a szájüregben található kemény felszíneken alakul ki, mint a fogak, implantátumok és protézisek. Nem tévesztendő össze az ételmaradékkal és a kevésbé szervezett, lazán kötődő bakteriális lepedékkel, a materia albával.
Elsősorban baktériumokat, levált hámsejteket, fehérjéket, szénhidrátokat tartalmaz. Kialakulása azért lehetséges, mert ezek a felszínek nem újulnak meg. A szájüreg többi része nyálkahártyával van fedve, melynek felszíni sejtjei periodikusan lelökődnek, így a baktériumok nem képesek ott hosszú távon megtelepedni és szaporodni.

A plakk kialakulása egy fehérjeréteg megtapadásával kezdődik, melyben pár óra elteltével megjelennek a baktériumok. A baktériumok a nyálból, ínybarázdából táplálékhoz jutnak és szaporodni kezdenek. Ezzel párhuzamosan újabb baktériumok telepednek meg a plakk felszínén.
HirdetésA fogszuvasodást a plakkban található savképző baktériumok okozzák azáltal, hogy bizonyos szénhidrátokat lebontanak és melléktermékként savat képeznek, mely károsítja az alacsony pH-ra érzékeny fogfelszínt demineralizáció által. Az ínygyulladás kiváltásához szintén szükségesek a plakkban található baktériumok. Ezek képesek az íny hámjának a direkt bontására és emellett a szervezet immunválaszának a beindítására.

A plakk képes ásványi anyagok megkötésére, ami fogkőképződéshez vezet. A fogkő felülete érdes, ezért kedvez a további plakkfelrakódásnak.
Szólj hozzá a cikkhez
Forrás: Wikipedia.hu
Címkék - fog, fogorvos, fogkő, fogkő levétel
Nyomtatás
Oldalajánló
Vissza a hírekhez
Szólj hozzá
- 2014-06-08 22:32:08
Szólj hozzá a cikkhez

Új hozzászólás küldéséhez be kell jelentkezned oldalunkra.

Bejelentkezés
Regisztráció
Eddigi hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás a cikkhez
Tuti menü